Tips til å velge det beste webhotellet

Når du begynner å sammenligne webhotell-leverandører, kan det virke overveldende med alle de forskjellige tjenestene og alternativene som finnes, for ikke å snakke om prisforskjellene!

Disse kriteriene bør du ta med deg i valget av leverandør

Vi har erfaring med mange ulike leverandører opp igjennom årene. Her er noen viktige kriterier vi mener du burde ta med deg i vurderingen.

Lokasjon

Hvor er datasenteret til leverandøren lokalisert? Jo nærmere datasenteret er brukerne dine, desto lavere responstid vil brukerne oppleve.

«Responstid»
Tiden det tar fra nettleseren sender en forespørsel og en respons fra serveren blir mottatt. Lav responstid betyr at nettsidene dine lastes raskere. Ved høy responstid vil nettsiden oppleves som treg. Google benytter også hastighet som en rangeringsfaktor.

Tenk over hvor majoriteten av målgruppen din befinner seg. Er dine besøkende stort sett fra Norge, kan det være lurt å finne en leverandør med datasenter i Norge eller Skandinavia forøvrig.

Om du har et webhotell i utlandet hvor responstiden ikke er like god som ønsket, kan det være en idé å ta i bruk en CDN-løsning for å redusere innlastingstiden av nettsiden.

«CDN»
Content Delivery Network (CDN) er et system av mange servere plassert strategisk rundt om i verden. Disse arbeider sammen for å levere webinnhold og applikasjonsressurser raskest mulig til sluttbrukerne.

Se for deg at nettsiden din blir distribuert ut på flere webhotell samtidig. Systemet sørger for at de som besøker siden din henter filene fra den serveren i systemet som ligger vedkommende nærmest.

Support - døgnet rundt

Det siste du trenger når nettsiden din plutselig ramler ned, er at du ikke får tak i webhotelleverandøren din før de åpner på mandag.

Vi mener er kritisk å ha en pålitelig leverandør som er tilgjengelig når krisen er et faktum. Sørg for at de har tilgjengelig support døgnet rundt (alternativt en vakttelefon de kan nås på).

Du skal ikke trenge å betale for en support-avtale: henvendelser om nedetid skal kunne håndteres døgnet rundt og være inkludert i prisen.

En pålitelig webhotelleverandør bør ha en driftsstatusside som jevnlig oppdateres med informasjon om tjenestens tilgjengelighet og eventuelle problemer. Se etter om denne siden faktisk brukes — noen leverandører er ikke flinke til å holde den oppdatert.

Abonnementet

Leverandørene har ofte flere webhotell å velge mellom (abonnement). Det som skiller abonnementene fra hverandre er stort sett hvilke tilleggstjenester som er inkludert, samt omfanget og kvaliteten av dem. Sammenlign og velg etter behov.

Vær ekstra nøye på hva som blir nevnt om trafikk og lagringsplass, dette er to essensielle faktorer som leverandørene kan være milvis fra hverandre på.

«Trafikk»
Mengden data som kan overføres mellom din nettside og dine besøkende i løpet av en bestemt periode før hastigheten på trafikken vanligvis «strupes» av leverandøren. Verdien blir oppgitt i GB (gigabyte) per måned. Har du mye trafikk eller store filer på nettsiden din vil dette generere mer trafikk.
«Lagringsplass»
Mengden plass du har til rådighet på serveren for å lagre nettsidens filer, databaser og e-post.

Flere leverandører gir deg også mulighet til å velge mellom type server, de tre som går igjen er: Shared hosting, Virtual Private Server (VPS) og Dedicated server.

«Shared hosting»
Ditt webhotell er plassert på en server sammen med andre webhotell. Dette er kostnadseffektivt og vil i de fleste tilfeller være en god og tilstrekkelig løsning. Vær oppmerksom på at ettersom du deler servermiljø med andre, kan de andre brukerne av serveren (webhotellene) påvirke ditt ved flere tilfeller:
  • De bruker mye serverressurser slik at det forringer ytelsen for nettsiden din
  • Det er økt risiko for at du blir påvirket av et eventuelt cyberangrep
  • Om en nettside på samme server blir svartetlistet av søkemotorer for spamming eller ondsinnet aktivitet, kan dette påvirke deg fordi dere har samme IP-adresse
En potensiell stor ulempe er at konfigurasjon av ditt webhotell som regel er begrenset, dette kan være problematisk hvis du har spesifikke behov som krever tilpassede innstillinger i servermiljøet. På en annen side kan du forvente at vedlikehold er inkludert, sikkerheten blir ivaretatt og daglig backup gjennomføres av leverandøren.
«Virtual private server»
Du har webhotellet ditt på en virtuell maskin med dedikerte ressurser, andre webhotell vil derfor ikke kunne påvirke din tilgang til ressurser. En fordel er at dedikerte ressurser kan skalleres opp eller ned ved behov. Startkostnadene er vesentlig høyere enn ved «Shared hosting» og du må selv kunne håndtere serverkonfigurasjon, oppdateringer og sikkerhet.
«Dedicated server»
Det aller dyreste alternativet. Du har eksklusiv tilgang til en fysisk server for én bruker. Du rår over både programvare og hardware og kan selv gjøre de endringer du måtte ønske av disse. Dette alternativet er ofte valgt av store nettsteder med høye krav til ytelse og sikkerhet, og av bedrifter med spesifikke konfigurasjonsbehov. Krever IT-ressurser for å sikre optimal drift. En oppgradering av serverenes ytelse krever utskiftning av hardware, som kan både være kostbart og tidkrevende sammenlignet med skalerbare virtuelle løsninger som «VPS».

Vår anbefaling er at du undersøker og sammenligner de ulike abonnementene hos de ulike tilbyderne, for her er det store forskjeller. Hva angår type server er dette en vurdering du selv må ta, eller du kan snakke med oss for gode råd. I de tilfeller hvor leverandøren ikke beskriver hva slags type server webhotellet hostes på, kan du regne med at alle webhotell de leverer er av typen «Shared hosting».

Anmeldelser

Undersøk litt før du trykker på «kjøp». Søk etter leverandøren på nettet og les hva andre skriver om dem. Sørg for at de har et godt rykte og har fått generelt gode tilbakemeldinger. Finner du ingen anmeldelser kan dette også være et signal for å styre unna denne leverandøren.

Vær kritisk — det er uhyre enkelt for en useriøs aktør å fabrikere anmeldelser.

Inkluderte tilleggstjenester

Det er ikke lenger unormalt at både domene og SSL-sertifikat følger med som en gratis tilleggstjeneste.

«SSL-sertifikat»
Et SSL-sertifikat (Secure Sockets Layer-sertifikat) er et digitalt sertifikat som bekrefter nettstedets identitet og muliggjør kryptert tilkobling mellom nettsiden og dine besøkende, ved at dine besøkende kan benytte seg protokollen «https» fremfor «http» (legg merke til «s» i førstnevnte). Dette er svært viktig for å beskytte avlytting av trafikk hvor personlig informasjon som passord, kredittkortnumre og sensitiv informasjon blir overført mellom nettsiden og den besøkende.

Vurder tilbyderne opp imot hverandre og se hvilke tilleggstjenester de inkluderer i abonnementet.

Pris

Det er store forskjeller mellom leverandørene av webhotell. Legg merke til hva som er med i grunnpakken og om det er ekstra kostnader for SSL-sertifikater, sikkerhetstjenester og backup.

Sørg for at prisen inkluderer nødvendige funksjoner som diskplass, båndbredde, antall domener og antall databaser.

Er prisen initielt lav, kan det være lurte å merke seg om prisen økes ved fornyelse.