CMS: Hvordan redigerer du innholdet på nettsiden?

Velger du en hyllevare-nettside vil som oftest disse inkludere et publiseringsverktøy. Det heter et «Content Management System», forkortet til «CMS».

«CMS»
Et CMS, eller Content Management System, er et programvareverktøy som lar brukere opprette, administrere og endre innhold på en nettside uten å måtte ha inngående tekniske kunnskaper om webutvikling. CMS-er gjør det enklere for personer uten programmeringserfaring å håndtere nettsider og publisere innhold på nettet.

CMS-et aksesseres via nettleseren via en egen adresse (eksempelvis https://dittdomene.no/admin). Det kan betraktes som «bak kulissene» av nettsiden din, der kun gitte personer har tilgang og kan utføre endringer i innhold som kommer tilsyne for alle.

Skreddersydde nettsider kan derimot leveres både med og uten et CMS. Når nettsiden kommer uten et CMS vil innholdet administreres av de som har tilgang til filene for nettsiden. Dette kan være tilstrekkelig i de tilfeller hvor det ikke er behov for regelmessige endringer.

Er det behov for regelmessige endringer anbefales det å implementere et CMS. Implementering av et CMS i en skreddersøm vil utvide tiden det tar å utvikle nettsiden.

Hvilket CMS skal jeg velge?

Vi kan skille CMS-er i to ulike kategorier.

Tradisjonelt CMS

Allerede tidlig på 2000-tallet begynte open-source CMS-systemer å dukke opp: WordPress (2003), Joomla (2005), Drupal (2001) med flere.

WordPress ble populært som en open-source løsning med fokus på levering av blogginnhold og lot tredjepartsutviklere legge til tilpasninger og utvidelser. Det anslås at WordPress i dag står for omtrent 43% av alle nettsider på internett. Markedsandelen til WordPress er signifikant, og mye skyldes nok at de var tidlig ute med et gratis, åpent system, i tillegg til at flokkmentaliteten sørger for en selvforsterkende effekt ved at mange velger systemet fordi «alle andre gjør det».

Disse systemene var og er populære fordi de tilbyr en alt-i-ett-løsning der innholdsadministrasjon, design og presentasjon er tett integrert. Slike systemer blir omtalt som monolittiske systemer, noe som betyr at backend og frontend er tett sammenkoblet.

Fordelene med slike systemer er at du får alt samlet i én pakke, det er raskt å sette opp og det finnes tusenvis av ferdige løsninger å velge imellom. Du behøver så og si ingen teknisk kompetanse for å komme igang.

«Open-source»
Refererer til programvare hvis kildekode er tilgjengelig for offentligheten. Dette betyr at alle kan se, bruke, modifisere og distribuere programvaren gratis.
«Frontend»
Refererer til den delen av en applikasjon eller et nettsted som brukerne interagerer med direkte. Dette inkluderer alt fra design, layout og brukergrensesnitt (UI) til knapper og menyer.
«Backend»
Den delen av applikasjonen eller nettstedet som håndterer databehandling, serverlogikk og databaseadministrasjon. Det er backend som lagrer og henter data, og den kommuniserer med frontend for å levere innholdet som brukerne ser.

Headless CMS

I løpet av de siste to tiårene har nettsideteknologi gjennomgått en betydelig utvikling. Etter hvert som nettet utviklet seg, økte også behovene for mer fleksible og dynamiske løsninger. Nye moderne rammeverk som React, Vue.js, Svelte og Angular krevde en annen tilnærming til hvordan innhold ble administrert og presentert. Utviklere ville ha mer kontroll over brukeropplevelsen og ønsket å bruke de nyeste verktøyene for å skape interaktive og responsive nettsider.

Dette førte til fremveksten av headless CMS-er, som skiller mellom innholdsadministrasjon og presentasjon. Med andre ord er innholdet lagret i et CMS, imens presentasjonen av innholdet (nettsiden din) kan være laget i hvilket som helst rammeverk uten noen tilknytning eller avhengigheter til CMS-et. Denne separasjonen gir større fleksibilitet, slik at innholdet kan distribueres til ulike plattformer, inkludert mobilapper, nettsider og IoT-enheter.

WordPress kastet seg også på denne trenden og ble gradvis anerkjent som et headless CMS etter at de i 2015 introduserte muligheten for å koble seg til CMS-et via et REST API.

«REST API»
Et standardisert grensesnitt brukt av systemer og tjenester til å kommunisere uten å være avhengig av hvilken teknologi motparten er laget med.

I dag finner vi et bredt utvalg av gode CMS-systemer som er utviklet som headless fra bunnen av. Dedikerte headless-løsninger er ideelle for prosjekter som krever høy fleksibilitet, skalerbarhet og moderne utviklingsmetoder. De gjør det enklere å distribuere innhold på tvers av forskjellige plattformer og gir utviklere muligheten til å bruke de nyeste frontend-teknologiene uten begrensninger fra tradisjonelle CMS-systemer.

Vi leverer våre nettsider med Directus, et moderne open-source headless CMS.